16 Mart 2013 Cumartesi

Pide



Pide olarak ben ikisini birlikte yaptım. Hamur hem etli pide de hem de kıymalı pide de aynı olacak. Sizde isterseniz ikisini birlikte yada birini yapabilirsiniz ... İkisi de çok güzel oldu ama peynirlisi çok daha güzel bence...Pide fırınlarında yapılan pidelerin tadına çok benziyor...


MALZEMELER:

HAMURU İÇİN:

* 3,5 su bardağı ekmek unu veya normal un
* 2 cay kaşığı tuz
* 3 yemek kaşığı zeytin yağı
* 1 bardak + 1 yemek kaşığı ılıktan biraz daha sıcak su

SÜNGER BAŞLANGIÇ MAYASI İÇİN:

* 4 çay kasığı dolusu kuru tozmaya
* 1 cay kaşığı seker
* 1/2 su bardağı ılıktan biraz daha sıcak su
* 1/2 su bardağı un

PEYNİRLİ İÇİ İÇİN:

* 1 su bardağı kadar ezilmiş beyaz peynir, rendelenmiş kaşar peyniri ve çökelek peyniri karışımı
* 1 yumurta
* Arzuya göre tuz, kırmızı biber  
Not: Bütün malzemeleri karıştırıp hazır hale getirin. Eğer bütün pidelerinizi peynirli yapacaksanız içinizi iki katı fazla yapın.

KIYMALI İÇİ İÇİN:

* 250 gr. kıyma
* 1 orta boy soğan
* 1 orta boy domates
* 1 diş sarımsak 
* 1 yumurta
* 1 yemek kaşığı salça
* Yarım demet maydanoz
* tuz, nane, karabiber, kekik, kimyon 

Not: Domates, soğan ve maydanozu birlikte robottan çekin. Tüm malzemeleri karıştırın. Hafif cıvıklıkta bir kıvam olmalı. Gerekirse çok az su ilave edin. Eğer bütün pidelerinizi kıymalı yapacaksanız içinizi iki katı fazla yapın. 

ÜZERİ İÇİN:

Hafif çırpılmış yumurta yada un (ben unlu yaptım)

HAZIRLANIŞI:

- Baslangıç mayası için toz mayayı suyun içine serpip eritin. Şekeri ilave edip sıcak yerde 10 dakika kadar bekletin. Kabarma belirtileri olunca unu ilave edip karıştırın. Yarim saat kabarmaya bırakın.

-Hamuru yapmak için unu genişçe bir kaba alin. Ortasını havuz gibi açıp içine baslangıç mayasını, tuzu ve zeytin yağın koyup hamur yapın.

15 dakika hamuru iyice yoğurun. Hamurunuz önce yapışkan olacaktır ancak yoğurdukça yapışkanlığını giderecektir.

- Yoğurma işlemi bittikten sonra genişçe kaba koyup üstünü nemli bir bez veya streç film ile kapatıp 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.

-Mayalanmış hamuru hafif unlu tezgaha alıp biraz yoğurduktan sonra 8 eşit parçaya bölüp 15-20 dakika dinlendirin.

Fırınınızı 250 dereceye getirip önceden ısıtın.

Hafif unlu tezgahta ilk şekil verdiğiniz hamurdan başlayarak merdane ile orta incelikte oval sekli vererek açın. 1 cm. kadar kenarlardan boşluk bırakıp içlerine hazırladığınız içten sürün. 

-Kenarlarından için üstüne gelecek şekilde katlayıp uç kısımlarını bastırıp birleştirin. Yumurta sarisi sürün. Yada unlu bırakın.

Tepsinizin büyüklüğüne göre her tepsiye ikişer tane yerleştirip ısınmış fırında 6-10 dakika arası pişirin. (Fırınınızın ısısı az ise daha uzun surede pişecektir.)


Pideler pişerken diğerlerini hazırlayıp hepsini bu şekilde bitirin. 


Eğer pidelerinizin yumuşak kalmasını istiyorsanız geniş bir tavada pişirdikçe üst üste koyup  kapağını kapatın.




Kıymalı pide yapımı

 
Kıymalı pide





Peynirli pide yapımı

 
Peynirli pide
Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

-